Waarom Omgevingsfonds West Betuwe

Een belangrijk doel van de initiatiefnemers van de windparken Deil en AVRI is om de baten van de windparken deels ten goede te laten komen aan de lokale gemeenschap. Daar zijn verschillende manieren voor. Het is in Nederland inmiddels gangbare praktijk om na de ontwikkeling van nieuwe windparken een gebiedsfonds in te richten. Voor vrijwel alle nieuwe windparken – coöperatief en niet-coöperatief – wordt een gedeelte van de winst vrijgehouden voor dit gebiedsfonds. Hierbij wordt een richtbedrag van 0,50 euro per opgewekte MWh aangehouden (conform NWEA-gedragscode Acceptatie en Participatie Wind op Land).

Het Omgevingsfonds West Betuwe verstrekt jaarlijks subsidies voor projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid en sociale samenhang. Dit betekent dat er de komende jaren aanzienlijke geldstromen beschikbaar komen voor projecten in de kernen van Geldermalsen, Meteren, Deil, Enspijk, Est, Haaften, Hellouw, Kapel-Avezaath, Tuil, Waardenburg en Wadenoijen. Inwoners kunnen met hun lokale project in aanmerking komen voor een bijdrage uit het Omgevingsfonds. Het buitengebied van Neerijnen, Beesd, Gellicum en Ophemert valt ook in het werkgebied van het fonds.

Naar verwachting kan het Omgevingsfonds West Betuwe in totaal over een periode van 15 jaar zo’n één miljoen euro uitkeren voor lokale projecten.